Er lijkt weinig voor nodig om het spel jeu de boule te kunnen spelen. Je hebt slechts een kleine bal nodig (het but) en voor elke speler een aantal grotere ballen (boules).
Maar…. niets lijkt wat het is! De boules, het but en zelfs de baan moeten aan strikte afmetingen voldoen. Welke? Dat leest u hieronder. Voor meer informatie kunt u de officiële internationaal erkende spelregels terugvinden op de website van de Nederlandse Jeu de Boules Bond.


BOULES

De jeu de boules spelers gooien elk (afhankelijk van het aantal spelers dat mee speelt) meerdere ‘boules’ richting de

Een boule is een metalen bal. De bal moet een diameter hebben tussen de 7,05 en 8,00 cm en het gewicht moet zich bevinden tussen de 650 en 800 gram. De bal moet herkenbaar zijn, in die zin dat het merk en fabrikant in de boule te lezen moet zijn. De boule mag niet zijn gevuld met lood of zand; ze mogen op geen enkele wijze worden gemodificeerd nadat de boule door een erkende fabrikant is gemaakt.

De regels over het gebruik van de juiste boules zijn erg strengt. Indien er bij een speler wordt geconstateerd dat zijn boules niet voldoen aan de vereiste afmetingen, moet deze zijn boules door nieuwe vervangen. Als blijkt dat de speler zijn boule heeft gepoogd te bewerken, door deze bijvoorbeeld te verhitten en de oppervlaktestructuur te veranderen, kan hij zelfs worden gediskwalificeerd!

Wanneer wedstrijden worden georganiseerd voor kinderen tot 11 jaar, mogen zij lichtere en kleinere ballen gebruiken. Deze boules moeten ook door een erkende fabrikant zijn gemaakt.


BUTS

Buts kunnen zijn gemaakt van hout of kunststof. Als zij van kunststof zijn gemaakt moeten ook hier het merk en fabrikant op staan, zodat het but herkenbaar is als een officieel erkende but.

Buts moeten altijd een diameter hebben van 30 mm. Een afwijking van maximaal 1 mm is toegestaan. Het buts mogen worden geverfd.


JEU DE BOULES BAAN

Jeu de boule kan op elk  terrein worden gespeeld. De wedstrijdleiding kan afgebakende terreinen toewijzen aan teams.  De jeu de boules baan moet minimaal 4 meter breed en 15 meter lang zijn. Het speelveld is dan afgezet met touwen, waarbij de touwen aan de kopse kanten gelden als ‘verlieslijnen’.

Moeite met lopen?

Heeft u moeite met lopen en kunt u daardoor de jeu de boules baan moeilijk bereiken dan kan een medisch hulpmiddel wellicht een oplossing bieden. Enkele handige hulpmiddelen zijn: wandelstokkenkrukkenrollatoren en scootmobielen.

Wilt u een gratis brochure of meer informatie over Quingo Scootmobielen? Bel 0800 20 20 of kijk op www.Quingo.nl